Skip to main content
slika

70-godišnji pomorac: "More je moj dom"

Tijekom rutinske inspekcije ITF inspektor Romano Perić, na brodu pod hrvatskom zastavom MV Split u luci Ploče, upoznao je pomorskog veterana Šakiba Alajbegovića i njegovu neobičnu životnu priču. Dok je Perić provjeravao dokumente i uvjete rada posade, Šakib ga je pozitivno iznenadio svojim iskustvom i vedrinom duha.

Sedamdesetogodišnjeg Šakiba život je poslao na more uz niz nedaća. Iskusni moreplovac i dalje radi zahtjevne poslove mornara, a po potrebi obavlja i mehaničarske poslove. Pola stoljeća na moru donijelo mu je mnoštvo iskustava, a neka od njih su zaista nevjerojatna.

Kako navodi, Šakib je preživio dva potonuća brodova na kojima je plovio, a pamti i piratsku otmicu u kojoj je 45 dana proveo u džungli prije nego što je spašen. Unatoč svemu, Šakib se i dalje vraća na more, jer, kako kaže, more je njegov dom.

- Ne mogu se zamisliti da sjedim doma. Još uvijek sam jak i sposoban za rad. More je moj život i ne zamišljam ga bez njega, govori Šakib.

Šakibova priča je podsjetnik na snagu ljudskog duha i na ljepote i nepredvidivosti života na moru. Njegova odanost svom poslu i optimističan stav mogu biti inspiracija svima nama.

Želimo Šakibu još mnogo zdravih i uspješnih godina na moru te da se umirovi kada bude sam želio.